24 Jan

Goedkoopste supermarkt + bespaartips boodschappen

Door slim boodschappen te doen, kun je veel geld besparen. Ons budget voor boodschappen voor twee personen is gedaald van €105 naar €80 per week sinds we bewust kiezen voor de goedkoopste supermarkt. 

Dit is een besparing van ongeveer 25%. We eten nog steeds even goed, zelfs beter, aangezien de kwaliteit van het vlees en kaas die we kopen verbeterd is. 

Door gebruik te maken van bespaar-apps zoals To Good To Go en boodschappen te doen bij Lidl, kunnen we profiteren van afgeprijsde producten. 

Daarnaast gebruiken we CashbackXL voor korting bij verschillende supermarkten en betalen we met de Euroclix Mastercard bij de Jumbo en Aldi, waardoor we automatisch sparen voor kortingen. 

Hoewel een besparing van €25 per week misschien niet veel lijkt, levert dit een bedrag van €18.800 op in 10 jaar volgens het 8e wereldwonder van Einstein.

Goedkoopste supermarkt

Wat is de goedkoopste supermarkt van Nederland?

Volgens de Consumentenbond zijn A-merken gemiddeld 40% duurder dan huismerken. Hoewel huismerken een goede manier zijn om te besparen, kan de kwaliteit van deze producten variëren. 

Daarom heeft de Consumentenbond supermarkten vergeleken op basis van de prijzen van A-merken. Uit hun meest recente prijspeiling bleek dat Jumbo, afhankelijk van het filiaal, de goedkoopste supermarkt was, terwijl Spar de duurste was. 

Houd er wel rekening mee dat Jumbo per winkel verschillende prijzen hanteert, dus controleer welk prijsniveau van toepassing is bij jou in de buurt. 

De verschillen in prijzen tussen winkels kunnen oplopen tot 20%. Door op te letten bij welke winkel je je boodschappen doet, kun je dus al bijna de helft besparen op je boodschappenbudget als je nu bij de duurste winkel je boodschappen doet.

Goedkoop boodschappen doen – onze ervaring

Voorheen kozen we voor gemak en kochten we onze boodschappen bij de Albert Heijn, brood bij de bakker en kaas, fruit en groenten op de markt. Omdat de Albert Heijn en Lidl het dichtst bij ons huis liggen, en tegenover elkaar, was dit een gemakkelijke keuze.

Momenteel halen we nog steeds ons brood bij de bakker, hoewel dit iets duurder is dan supermarktbrood, vinden we de meerprijs meer dan waard omdat het gewoon veel lekkerder is. 

Voor de rest van onze boodschappen hebben we de prijzen gecheckt bij Albert Heijn, Lidl, de markt en een biologische boer en onze keuze op basis van dat bepaald.

Markt duurst, Lidl goedkoopst

De markt bleek te duur te zijn en viel daarom af als optie voor ons. Na vergelijking van prijzen bleek dat Lidl voor de meeste producten de goedkoopste supermarkt was. Voor biologisch vlees en kaas was de boer de goedkoopste en ook de lekkerste optie.

We ontdekten dat Lidl niet altijd goedkoper was dan Albert Heijn, vooral de Basic producten van Albert Heijn waren regelmatig goedkoper dan de alternatieven bij Lidl, maar dit wisselt sterk in de loop van de tijd.

Prijsvergelijk AH en Lidl

Het is dus zinvol om per product de prijzen te vergelijken tussen verschillende supermarkten om te bepalen waar het het goedkoopst is.

Appie app gebruiken in Lidl

We starten onze boodschappen altijd bij Lidl. Als we onzeker zijn of Lidl het goedkoopst is, vergelijken we de prijzen in de winkel met de Appie app voor de prijzen bij Albert Heijn. 

Hierdoor kiezen we altijd voor de goedkoopste supermarkt. Omdat de Lidl app geen prijzen weergeeft, beginnen we altijd bij Lidl zodat we toch prijzen kunnen vergelijken. Bovendien krijgen we extra korting via Lidl plus.

Houdbare spullen in het groot inkopen

We hebben besloten om houdbare producten veel vaker in grote hoeveelheden te kopen tijdens aanbiedingen, dit scheelt echt vele procenten op onze boodschappen.

Vleeswaren invriezen

We zijn begonnen met het invriezen van de helft van onze vleeswaren zodra we thuiskomen met onze boodschappen. Hierdoor kunnen we tijdens de week halverwege vleeswaren uit de vriezer halen wanneer we de eerste paar porties op hebben. 

Hierdoor krijgen we meer variatie in ons eten en is het altijd vers uit de vriezer. Maar het belangrijkste, we hoeven nu nooit meer restjes weg te gooien vanwege bederf. Dit gebeurde voorheen vaak. Hierdoor besparen we gemakkelijk 10-20% op onze uitgaven aan vleeswaren.

Bespaartips boodschappen

Voor degenen die al ervaring hebben met besparingen tijdens het winkelen, zal dit misschien bekend voorkomen, maar voor degenen die nieuw zijn in het besparen tijdens het winkelen kan dit wellicht leerzaam zijn:

Maak van tevoren een boodschappenlijstje en gebruik een of meerdere van onderstaande apps

Zo voorkom je dat je producten koopt die je niet nodig hebt. Het vraagt wel wat zelfdiscipline om de verleidingen in de winkel te weerstaan. Kies voor groenten, fruit, maar vooral ook voor kruiden en specerijen, overweeg om naar een Turkse supermarkt te gaan, die zijn vaak relatief goedkoop. Door gebruik te maken van de volgende apps kun je je weekmenu afstemmen op producten die in de aanbieding zijn of die voordelig in bulk kunnen worden ingekocht:

CashbackXL

CashbackXL biedt kortingen op aankopen bij veel supermarkten, zoals Lidl, Jumbo, Plus, Super, Coop, Gorillas. Daarnaast kun je ook bij vele andere winkels, zoals HEMA, Blokker, Gall & Gall, Thuisbezorgd.nl, Bakker Bart, etc., kortingen verkrijgen via hen.

To Good To Go app

Met de To Good To Go app kun je een verrassingspakket met overgebleven eten kopen tegen een voordelige prijs. Deze app is bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan.

Slim Koken

Met Slim Koken, een app ontworpen door het Voedingscentrum, kun je voedselverspilling tegengaan door restjes efficiënt te benutten. Je kunt in de app ontdekken hoe je de restjes kunt gebruiken en hoe je ze het best kunt bewaren.

Kruiden en specerijen

Bij van Beekum kun je vaak voordeliger inkopen dan bij supermarkten.

Voordeelmuis

Door Voordeelmuis te gebruiken zie je in één oogopslag in welke supermarkt de spullen die je wilt kopen eventueel in de aanbieding zijn. Zoeken kun je op woord, merk, winkel of categorie.

Grutto (Koopeenkoe)

Voor traceerbaar vlees van Nederlandse bodem, kun je relatief voordelig inkopen via Grutto (voorheen Koopeenkoe).

Doe één keer per week boodschappen

Hoe minder vaak je in de winkel bent, hoe minder kans je hebt op het kopen van onnodige items.

Ga met een volle maag boodschappen doen

Om de verleiding te weerstaan, is het ook nuttig om geen boodschappen te doen als je honger hebt, omdat je dan geneigd bent om sneller teveel te kopen en onnodige items.

Bestel je boodschappen online zodat je niet verleid wordt tot impuls aankopen

Je moet wel overwegen of de besparingen de kosten van de bezorging waard zijn. Naast de bekende bezorgdienst van Albert Heijn, bieden ook Coop en Super tegenwoordig de optie om je boodschappen online te doen en te laten bezorgen.

Kijk onderin de schappen

Meestal worden de dure merken op ooghoogte uitgestald. De goedkopere merken zijn vaak te vinden onderin of bovenin. Dus houdt daar rekening mee als je zoekt.

Let op met A-merken in de reclame

Over het algemeen zijn A-merken, zelfs als ze in de reclame zijn, nog steeds duurder dan de basis- of huismerkproducten die niet worden geadverteerd. Wees ook voorzichtig met Delicieux-producten bij Lidl, deze zijn vaak aanzienlijk duurder dan verwacht.

Sla groot in als een houdbaar product in de aanbieding is

Dit kan besparen tot 10-20% op het product.

Spaar airmiles bij Albert Heijn

Bij Albert Heijn verdien je airmiles bij het betalen, zonder extra inspanning. Dit kan op jaarbasis een aantal tientjes opleveren. 

Waar doe jij je boodschappen? Heb jij nog andere bespaartips of gebruik je apps om te besparen?

Veelgestelde vragen

Hoe kun je automatisch voor korting sparen?

CashbackXL biedt kortingen bij vele supermarkten (bijvoorbeeld Lidl, Jumbo, Plus, Super, Coop, Gorillas) en talrijke andere winkels zoals HEMA, Blokker, Gall & Gall, Thuisbezorgd.nl, Bakker Bart, enzovoort.

Hoe kun je zien op welke producten korting zit?

Met Voordeelmuis kun je snel zien in welke supermarkten de producten die je zoekt in de aanbieding zijn. Je kunt zoeken op woord, merk, winkel of categorie.

+